top of page

Dr. Lőrincz-Erdélyi Krisztina

Okleveles pszichológus, dúla, klinikai szakpszichológus jelölt

Okleveles pszichológus és dúla, emellett családterapeuta-jelölt és klinikai szakpszichológus-jelölt vagyok. 2015-ben az ELTE-n végeztem klinikai- és egészségpszichológia szakirányon. Majd az élet úgy alakult, hogy 4 évig Peru fővárosában Limában éltem, ahol akkor még viszonylag úttörőként online terápiával kezdtem el foglalkozni. Jelenleg Madridban élek, ahol 2022-ben dúla végzettséget is szereztem.

Szakterületek

burnout/kiégés, depresszió, szorongás, krízisfeldolgozás, lehangoltság, kapcsolati problémák, nevelés, válás, konfliktuskezelés, gyász, önbizalom, önismeret, stressz, készségfejlesztés, álláskeresés, pályaválasztás, pályamódosítás

Bemutatkozás

Külföldön élő édesanyaként több területen is érzem, mennyire nehéz néha az élet nehézségeivel megbirkózni. Nem feltétlen traumákról van szó, bár olykor természetesen akár arról is, hanem olyan hétköznapi nehézségekről és elakadásokról, amelyek valamilyen formában mindenkinek az életében jelen vannak. Gyerekként talán nem is gondoltunk rá, mennyi apró nehézséget tartogat majd az élet, ha egyszer felnővünk, pl. milyen a szorongás, ami hiába tudjuk észérvekkel, hogy felesleges, mégis megbénít vagy milyenek azok a generációkon átívelő minták, amiket akaratlanul hozunk magunkkal.

 

Érdekes módon még mindig több figyelmet fordítunk arra, hogy szép legyen a hajunk, jól beszéljünk nyelveket, így pénzt és energiát nem kímélve költünk a megjelenésünkre, nyelvórákra, tanulásra. Ugyanakkor, ha a mentális egészségünkről és az önmagunkkal való törődésről van szó, akkor még mindig hajlamosak vagyunk ezt háttérbe szorítani, holott jól tudjuk, ha mi jól vagyunk, akkor az hatással van a körülöttünk lévőkre is. Egyetlen egy életünk van, így azt érdemes a körülményekhez mérten a legboldogabban tölteni. Természetes, hogy ebben nem csak magasságok, hanem mélységek is vannak, s ezek váltakozása adja az életünk sava-borsát.

 

Hiszem, hogy a nyelv nem csupán egy eszköz, hanem kulcs is ahhoz, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Az elakadásaink a legtöbb esetben csupán átmeneti időszakok, amikor sokat segíthet az adott helyzetet egy kívülálló, független szakemberrel átbeszélni. Az online tér erre remek lehetőséget kínál, amivel a fizikai korlátok és a nyelvi nehézségek is leküzdhetők. Lehet, hogy tökéletesen beszélünk más nyelveket, de a gyökereink és a gyerekkorunk mégis az anyanyelvünkön kódolódott, így ezek előhívása is ezen a nyelven a legkönnyebb. Fontosnak tartom, hogy kortól és nemtől függetlenül „értsük egymást” és hiszek abban, amit Radnóti is olyan szépen megfogalmazott:

 

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, 
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt 
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.”

 

Szeretettel várok minden külföldön és nem külföldön élőt, aki szívesen megtenné az első lépést magáért.

Dr. Lőrincz-Erdélyi K. - tanácsadás 55p

Pszichológiai tanácsadás

Dr. Lőrincz-Erdélyi K. - konzultáció 50p

Pszichológiai konzultáció