top of page

3 dolog, amit NE fogadj meg újévkor

Frissítve: márc. 14.

Minden évben szilveszterkor erősen megfogadunk valamit, amit majd későbbi időponttól kezdve lelkiismeretesen csinálni fogunk. Van ebben egy nagy illúzió, erről fogjuk most lerántani a leplet.

Megfogadni valamit jó dolog, hiszen van benne tervszerűség. A tervekre, célokra pedig szükség van, különben elfolyunk. Amikor elkezdünk valamit nagy lendülettel, mondjuk január 2-án, sok esetben csak egy-két hétig vagy hónapig tartható, mert aztán alábbhagy a lelkesedés. Miket szoktunk megfogadni, miért, és mi ezeknek a fogadalmaknak hátulütője? Íme, néhány a teljesség igénye nélkül.


  1. Jövőre behozom a lemaradásom Ez leginkább iskolások kedvenc fogadalma ez, de akár céges környezetben dolgozóra is igaz lehet. Ami a nehézsége ennek a fogadalomnak, hogy nincs benne konkrét időpont, ameddig be kell hozni a lemaradást. Illetve, ha olyan szerencsés vagyok, hogy a határidőimet én szabom meg, akkor az bármikor változtatható.

  2. Kevesebbet fogok dohányozni/autózni Nagy úr a függőség, és most itt nem a kémiai értelemben beszélünk róla. Mindannyian szeretjük a kényelmet, miért pont az autóról szoknánk le? Vagy éppen a dohányzásról, hiszen amíg cigarettázunk, addig sem kell dolgozni, hiszen a dohányzás önmagában is elfoglaltság…

  3. Januárban elkezdem a fogyókúrát/edzést A testünkhöz kapcsolódó fogadalmak a legnehezebbek. Ugyanis ezek mögött az önmagunkkal való elégedetlenségünk áll, illetve valaki másnak a felmagasztalása. Titkon ugyanis őrá szeretnénk hasonlítani. Amit ilyenkor nem tartunk szem előtt, hogy az, akire hasonlítani szeretnénk, megjárta a maga kálváriáját a fogyással vagy edzéssel, illetve ő más alkat, mint mi, emiatt lehet, hogy könnyebben, vagy éppen nehezebben érte el a kívánt testsúlyt vagy izomzatot. És ha valami akadályba ütközünk, alább hagy a lelkesedés…


Amit mindenképpen megfogadhatsz

  1. Több időt fogok magammal tölteni Az, hogy legyen énidőd, sokkal fontosabb, mint bármi más. Szükséges az érzések, történések feldolgozásához, ilyenkor pihentetheted az idegrendszered, és általában, amikor csak magaddal töltöd az időt, akkor jönnek a jó ötletek…

  2. Ha segítségre lesz szükségem, nem szégyellem kérni azt Amikor kétségek gyötörnek, amikor nem látod a kiutat az életed egyes történéseiből, jusson ez eszedbe. Merthogy segítséget kérni nem szégyen! Arról tanúskodik, hogy fontos vagy magad számára. És ha saját magad irányában tudsz felelősséget vállalni, akkor jó eséllyel tudsz másokért is!

  3. Legyen ez az év az egészségem éve! Vannak dolgok, amiket nem halogathatsz magaddal kapcsolatban. Ilyen például a fogaid rendbetétele, az izületeid állapota, az egészséges táplálkozás, stb. Ha ezekre fordítasz időt és pénzt, akkor sokat teszel az életed minőségéért.


Tudjuk, hogy ezek közhelynek tűnnek. De ha végig gondolod, hogy egészségesen táplálkozni fontosabb, mint egy diéta (ugyanis az előbbi egy életforma, a fogyókúra pedig csak egy bizonyos intervallumon belül működik), akkor már másképp nézel rá. Az sem biztos, hogy óriási izmokra van szükséged, csupán annyi mozgásra, amennyi örömöt okoz neked, a többi pedig jön magától.


Persze, minden fogadalom mögött az önismereti munkád áll.


Ha azt fogadod meg, hogy ebben szeretnél fejlődni, mi készséggel állunk rendelkezésedre a következő évben is!

2 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page