top of page

4 dolog, amit a romantikus filmekből megtanulhatunk

Frissítve: márc. 27.

„A történetet csókkal zárják, a folytatást velünk forgatják.” Énekli a Honeybeast egyik nagysikerű slágerében. A romantikus filmeket gyakran éri az a vád, hogy túlságosan érzelmesek, a valóságtól elrugaszkodottak és nagyon leegyszerűsítve mutatnak be párkapcsolati helyzeteket. Ebben a bejegyzésben azt kíséreljük meg, hogy bemutatunk néhány olyan pontot, amelyet mégis mintaként használhatunk a saját párkapcsolatunkban.

A meglepetés ereje

A filmekben a szereplők szeretik egymást meglepni kisebb-nagyobb dolgokkal és emiatt a másik nagyon szeretettnek érzi magát. A valóságban sok párkapcsolat forrásai amiatt merülnek ki, mert a felek egy idő után nagyon belefeledkeznek a gyereknevelésbe és a pénzkeresésbe, és elfelejtik egymást olyan dolgokkal meglepni, amelyek nem drágák, viszont benne van a figyelmesség, a törődés és a szeretet. Érdemes belecsempészni a hétköznapokba ilyeneket, mert egy-egy kis meglepetés egy kis oázis lehet a napi rutinok között, ráadásul emlékeztetheti a párkapcsolat tagjait arra, hogy mire is szövetkeztek kapcsolatuk elején.


Minőségi idő

A meglepetéshez hozzátartozik a minőségi idő. Ezt azt jelenti, hogy úgy töltenek időt, amikor csak egymásra figyelnek, vagy olyan tevékenységet végeznek együtt, amelyet vagy az egyik fél, vagy mindkettő szeret csinálni. Az amerikai filmekben gyakran mennek vacsorázni, moziba vagy színházba, bowlingozni stb. Ezen tevékenységek közben aztán kialakulhatnak beszélgetések tervekről, vagy arról, hogy milyen irányba tart a kapcsolatuk, hogyan lehetne jobb. Esetleg nosztalgiáznak, amelyből rengeteg energia szabadulhat fel, mert emlékezteti a feleket a gondtalan időkre. A minőségi idő ugyanolyan erőforrása lehet a kapcsolatnak, mint az apró meglepetések.


Intimitás

Az amerikai romantikus filmekben sok olyan jelenet látható, amelyekben az intim együttlétek vannak a középpontban. Amikor ezeket a képsorokat látjuk, óhatatlanul elfog bennünket az otthonosság és a meghittség érzése. Nem véletlenül. A minőségi idővel együtt járnak ugyanis az intim együttlétek, amelyek nemcsak a szexuális együttléteket jelentik, hanem egymás lelke apró rezdüléseinek érzékelését is. Azok a párok, amelyek fél szavakból is megértik egymást, pont ezek miatt az intim együttlétek miatt értik megy egymást ennyire. Ezekben az alkalmakban hangsúlyos a ráhangolódás az odafigyelés, a szeretet és a tisztelet mellett.


Kalandok

Együtt ázni az esőben egy lerobbant autó mellett a szerelmünkkel, eltévedni a városban vagy egy erdőben, egy kis szigeten rekedni néhány órára, mert a komp nem jár annyira sűrűn… Jó néhány ilyen esetet dolgoznak fel az amerikai filmek. Ezekre a pillanatokra, melyekre nosztalgiával és humorral emlékszünk vissza. Természetesen nem azt mondjuk, hogy idézd elő „mesterségesen”. Ezek csak úgy megtörténnek, de fontosak, mert megmutatják kicsiben, hogy a bajban hogyan is viselkedünk egymással, mit tartunk szem előtt.


Ahhoz, hogy a „folytatás” jól sikerüljön, a forgatókönyvvel folyamatosan foglalkoznunk kell, mert különben közös életünk története nem úgy fog alakulni, ahogy azt az elején elterveztük. A forgatókönyvet együtt kell írnunk, hogy az egyes történeteink vége happy end legyen. Ha beszélgetésre, vagy egy kis biztatásra van szükséged, esetleg párkapcsolati tanácsokra, szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre!

5 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page