top of page

4 érv amellett, hogy akkor is elmenj szakemberhez, amikor minden jónak tűnik

Frissítve: márc. 27.

Vannak olyan periódusok az életünkben, amikor „éppen jól vagyunk”. Vagyis benne vagyunk egy érzelmileg nehéz szituációban pl. egy válás, egy munkahelyelváltás, egy haláleset miatt. De ide tartozik az is, amikor nem kapjuk meg a várva várt fizetésemelést vagy éppen mellőzöttnek érezzük magunkat. Aztán jön egy kis „szünet”, amikor valamilyen oknál fogva „kicsit jobb”, de nem az igazi. Mutatunk 4 indokot, amiért akkor is érdemes szakemberhez fordulnod, amikor „jól” érzed magad.

1. Pillanatnyi állapot

Az, hogy most éppen jól érzed magad, nem jelenti azt, hogy meg vannak oldva a problémáid. Nagyon fontos, hogy a tartósan fennálló stresszhelyzet hosszútávon kihat a testi egészségedre és a kapcsolataidra is, emiatt fontos, hogy minél előbb segítséget kérj. Szakembereink között egészen biztosan találsz olyat, aki a Te témádban otthon van és segít. Erről itt olvashatsz: https://www.szavakkal.hu/szakemberek/


2. Nyugalmi állapotban jobban rálátsz az életedre

Ha egy rövid időre megszűnik a stresszes állapot, az azért jó, mert olyankor te is objektívebben látod a múlt eseményeit, és az érzéseidet is jobban meg tudod fogalmazni. De ebben az esetben is érdemes pszichológussal vagy mentálhigiénés szakemberrel beszélgetned, mert ők meglátják azokat az összefüggéseket a Veled történt korábbi eseményekben, cselekvéseidben, érzéseidben és reakcióidban, amelyek elvezetnek Téged a megoldásaid megtalálásához. A Szavakkal weboldalán mindkét segítő típusból válogathatsz.


3. Óriási erőre vall, amikor ki tudod mondani, hogy egyedül már nem megy

Az életed során kialakítasz magadnak különféle megoldási stratégiákat, túlélsz ezeregy nehézséget, de eljön a pillanat, amikor már nem tudsz egyedül megbirkózni helyzetekkel. Ez egy nagy felismerés, és gratulálunk, ha Te eljutottál idáig! Az, hogy szakemberhez fordulsz, arról árulkodik, hogy van elég lelki erőd és önszereteted a megoldás kereséséhez.


4. „Megoldod” a problémád, de milyen érzésekkel és tapasztalatokkal leszel több?

Szakemberhez nemcsak azért fordulunk, hogy megoldjunk egy élethelyzetet, amely már régóta nyomaszt. Az is fontos, hogy később a velünk eddig megtörtént dolgokra hogyan gondolunk vissza és milyen következtetéseket vonunk le. Más szóval milyen tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak az élet dolgairól. Ha mindig egyedül akarjuk cipelni a terheinket, lehet az az élettapasztalatunk például, hogy „minden férfi/nő hazug”, vagy hogy „egyszer mindenki elhagy”, csak az a kérdés, hogy az ilyen gondolkodás mennyiben támogatja életünket a továbbiakban, sőt, mit adunk át, mondjuk a gyerekeinknek.


Egy jó tanács, ha azon gondolkodsz, hogy kérj-e segítséget vagy ne. Képzeld el azt az állapotot, amikor érzelmileg kiegyensúlyozott és elégedett vagy, jól érzed magad a bőrödben!


Vajon mit láthatnak Rajtad a szeretteid? Örömöt, széles mosolyt?

Hogyan mész végig az utcán? Dudorászva, kicsit ugrándozva és energikusan, erőtől duzzadva?


Belépsz a munkahelyedre. Mit látnak a kollégáid? Tettre készséget? Stabilitást? És Te meglátod-e a felderült tekintetüket megjelenésedkor?


Szóval képzeld el a vágyott állapotot és cselekedj! Mi itt vagyunk és segítünk!

2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page