top of page

„A megelégedett szív rejtett kincs, amit a bánat sohasem talál meg”

Frissítve: máj. 8.

A Brunszvik Teréztől vett idézet hatalmas igazságot rejt. Ugyanis minél elégedettebbek vagyunk, annál kevésbé tudják elvenni tőlünk az életörömöt. Brunszvik Teréz felismert egy problémát, megoldást talált rá, és tett is azért, hogy ez a megoldás mindenhová eljusson. Ezt csak egy olyan állapotban tehette meg, amelyben lehet alkotni és szárnyalni. De milyen is az a „megelégedett szív”? Hogyan érhetjük el ezt az állapotot? Erről fog szólni rövid bejegyzésünk.

Alapvető életérzés

A megelégedett szív nem más, mint az életnek az a foka, amikor a helyünkön érezzük magunkat, és minden érzelmi szükségletünk ki van elégítve. Ez az, ami belengi, átjárja egész életünket. Vagyis az életről az a meggyőződésünk, hogy a problémák megoldhatók, és ha éppen nincs, aki támogat, akkor egyedül is megbirkózunk a feladattal. Ha még jobban le akarjuk egyszerűsíteni, akkor azt mondhatjuk, boldogok vagyunk.


A boldogság kezdete

A boldogság bármely életkorban bekövetkezhet, nincsen kiváltságos korszak. Tény és való, hogy már a magzati korban megalapozható, vagyis már az anyaméhben törekedhet rá a kismama, hogy gyermekéből boldog felnőtt válhasson. Előfordulhat azonban, hogy a sors nem feltétlenül szán az embernek boldog gyermekkort. Ez nem jelenti azt, hogy esélye sincs a boldogságra. Azok a tapasztalatok, amelyek életünk során elkísérnek, gazdagíthatják a személyiségünket, de mindenképpen tudatosságra hívhatnak. Ugyanis nem mindegy, hogy hogyan nézünk rá egy történésre. Például egy negatív történés az életünkben taníthat számunkra valamit: például azt, hogy érdemes megbecsülnünk a kapcsolatainkat, vagy azt, hogy segítségkérés nélkül nem megy a problémáink megoldása.


Amivel a boldog ember foglalkozik

Akinek az érzelmi szükségletei ki vannak elégítve, az nem foglalkozik azzal, hogy mi hiányzik az életéből. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek igényei vagy szükségletei, hanem azt, hogy felismeri ezeket és tesz azért, hogy ezek meglegyenek, vagy adott esetben el tudja engedni.


Nem kell mindig pozitívnak lenni

Aki mindig „pozitív”, az nem feltétlenül boldog. Egy betegség, vagy anyagi körülmény megváltozása, esetleg haláleset óriási nehézségekkel járhat, és ezeket érzelmileg fel kell dolgozni. Ebben az életszakaszban tehát nem a pozitivitás fogja kihúzni az embert a „gödörből”, hanem ezeknek az érzéseknek a megélése, tudatosítása, és végül „helyrerakása”. Tehát a boldog ember tud és mer is fájdalmat érezni, mert tudja – vagy legalábbis érzi –, hogy ha ezekből kilábal, sokkal erősebben térhet vissza az élet hétköznapi forgásába.


A megelégedett szív reziliens a problémákkal kapcsolatban. Képes élvezni azt, amit az élet ad a számára, bármilyen csekélységnek is tűnik, mert érzi, hogy a világ jó hely a számára.


Te boldognak érzed magad? Mit jelent számodra a boldogság? Úton vagy a boldogság felé?

Gyere el az online térbe, mi segítünk abban, hogy megtaláld azokat a célokat, amelyek hosszútávon előreviszik az életed, kiteljesedhetsz, így általad mások is boldogok lehetnek!

32 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page