top of page

Amikor rossz gondolatok kerítenek hatalmukba

Frissítve: márc. 14.

Te is voltál már úgy, hogy történt veled valami jó, és egyből valami rossz jutott az eszedbe? Te is voltál már úgy, hogy nem merted jól érezni magad, mert attól féltél, hogy valami rossz fog következni?

Minden a gyerekszobában dől el, ezt már közvetetten többször is mondtuk. Annak, hogy negatív gondolatok kerítenek a hatalmukba, két lehetséges fajtája van:

az egyik, hogy történt veled valami, mondjuk kisgyermekkorodban. Az egyik unokatesód azt mondta neked, hintázz az összecsukható asztal szélén. Te pedig, hogy ne tűnjél gyávának, belementél ebbe a képtelen játékba. Egy rossz mozdulat, a kezed csúszik, az asztal nyeklik, és már is becsípődött a kis ujjacskád. A vakmerő, mégis szórakoztató játékból egy csapásra tragédia lesz, mindenki rohan, hozzák a pohár vizet, apa készíti az autót, mentek az ügyeletre.


A másik, hogy egészen biztosan volt a családodban egy olyan személy, aki állandóan jajveszékelt valami miatt. Mondjuk egy nagymama, aki már annyi szörnyűséggel találkozott élete során, hogy a szeretteit legszívesebben bezárná egy házba, hogy véletlenül se érhessen senkit semmiféle baj, másrészt, hogy az ő lelki nyugalma megmaradjon. Ezért, amikor bulizni indultál 17 évesen, többször hallottad azt, hogy „vigyázz, oda ne csukjon a busz; meg ne erőszakoljanak, nehogy kiraboljanak, a telefonod, a pénztárcád ne legyen elérhető helyen …, stb.”


Az a helyzet, hogy ez utóbbinál mindig legyintettél egyet, de igazából észrevétlenül kúsztak be a gondolataidba ezek a mondatok, és amikor eltelt 10 év, ott tartasz, hogy mindent óvatosan közelítesz meg, mert hát ki tudja, mi történhet.


Mit tehetsz ellene?

Az első esetben el kell választanod az érzéseidet a múlttól. Az akkor történt, de ma már megfontoltabban cselekszel. Az a kisgyermek már érett felnőtt, aki tapasztalatokkal rendelkezik.


A második esetben, amikor jönnek a rossz gondolatok, pl. negatív tartalmú képek villannak be (egy fiktív személlyel veszekszel stb.), keresd meg, hogy milyen érzések vannak ezek mögött a képek mögött. Lehet félelem, lehet harag… Második lépésben gondold végig, hogy ezek a Te érzéseid vagy valaki máséi. Például azé a rokoné, aki állandóan károgott meg jajveszékelt. Harmadik lépésben pedig gondolatban szólítsd meg őt, és mondd meg neki, hogy ezek nem a te gondolataid, nem a te érzéseid, te máshogy látod a világot.


A negatív gondolatok hosszú távon akadályoznak abban, hogy élvezhesd az életed. Nem arról van szó, hogy mindig pozitív gondolataid legyenek, hanem hogy ne juss el a realitásvesztésig a rossz gondolatok miatt.


Ha pedig ezek a technikák nem válnak be, keresd fel szakembereinket, akik készséggel állnak a rendelkezésedre!

6 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


bottom of page