top of page

Három dolog, amire az ősz megtanít bennünket

Frissítve: márc. 25.

Ahogy haladunk az őszben, egyre inkább jönnek a hűvösebb napok, és merülünk el a munkában a tanulásban. Bejegyzésünkben most arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell belesüppedni a „dolgos hétköznapokba”, hanem szabad megállni egy-egy percre, és visszanézni az elmúlt nyárra.





Nyári emlékek felidézése

Hétfőtől péntekig mindenki dolgozik, tanul, teszi a dolgát. Annyira belefeledkezünk a napi rutinba, hogy elfelejtjük azokat az élményeket, amelyek az elmúlt nyáron vagy akár a korábbi nyarakon átéltünk egyedül vagy családtagokkal, barátokkal. Igaz, hogy mindig az „itt és most”-ra buzdítunk, most mégis arra invitálunk, hogy állj meg egy kicsit, és tekints vissza az elmúlt nyárra, annak minden szépségére és nehézségére.


  1. Milyen helyszíneket látogattál meg?

  2. Kikkel voltál ezeken a helyeken?

  3. Milyen élmények, gondolatok kapcsolódnak ezekhez?

  4. Volt valaki, akivel átbeszélhetted ezeket?


Megköszönni az élményeket, amelyek által kicsit többek lettünk

A sok-sok élmény, amelyet átéltünk, nemcsak feltölt, hanem el is gondolkodtathat. Nem minden történés pozitív annak dacára, hogy a nyár általában a felhőtlen szórakozás időszaka.


  1. Kellemes vagy kellemetlen élmények voltak ezek?

  2. Ha kellemetlenek voltak, tanultál belőlük valamit? Ha igen, mit?


Amikor ezeket a kérdéseket válaszolod meg, nagyon fontos, hogy ne a negatív, hanem inkább az objektív irányba menj. Mondhatod, hogy ez történt velem, és ebből az a tapasztalatom, hogy mindenki rossz, de ez a gondolat nem visz Téged előre. Szóval nézd meg, hogy mi az, amit profitálhatsz belőle. Onnan fogod tudni, hogy jó következtetést vontál le, hogy utána eltölt a megelégedés és felszabadultság.


Aztán köszönd meg az Életnek, hogy szembejöttek veled ezek a nehézségek, mert nélkülük nem fejlődnél akkorát, amekkorát elvársz tőle.


Tiszta lappal indulni

Nagy dolog, amikor saját magunknak megadjuk az újrakezdés lehetőségét. Néha meg kell nyomni a Reset gombot ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, de ne súlyos léptekkel a mázsás „batyu” miatt, hanem könnyed léptekkel. Az elengedés mindig nagyon nehéz, mert az elengedésre váró dolog része a napi rutinunknak, szokásainknak, és nem mindig látjuk, mi mindent nyerhetünk elengedésével.


Gondold végig az alábbi kérdéseket!

  1. Mi az, amit elhagynál?

  2. Mi az, ami már csak lehúz, és nem enged szabadnak lenned?

  3. Vannak olyan szokásaid, amelyeket már csak önmagukért csinálsz?

  4. Van olyan, amit nehezen hagysz el? Miért?


A pozitív emlékekből erőt és energiát nyerünk, a negatív élményeinkből érzelmileg gazdagodhatunk, fejlődhet empátiánk. Azonban bátorság kell szembenézni velük, különben örökre velünk maradnak, és megkeseríthetik életünket. Ha szeretnéd Te is megnyomni a Reset gombot az életedben, akkor keresd szakembereinket!

2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page