top of page

A szeretet határokat is jelent – avagy hogyan lehet jól szeretni a szülő-gyermek kapcsolatban?

Frissítve: máj. 8.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem gőgösködik, nem tapintatlan, nem keresi a magáét, haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója, nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal. mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. Kor.1.13

Pál apostolnak látszólag igen egyértelmű az üzenete a szeretettel kapcsolatban. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez megvalósítható-e ebben a formában? Vagy nem is úgy kell értelmezni, mint ahogy elsőre gondolnánk? Egyáltalán mit jelent szeretni? Hogyan lehet jól szeretni?

A szeretetről csupa pozitív dolgot képzelünk el, pedig évszázadok óta áll a vizsgálódások középpontjában. Azért fontos kérdés ez, mert legalább annyi kétely vegyülhet bele, mint amennyi a szülő-gyerek kapcsolatba. Ugyanis a szülők folyamatosan teszik fel maguknak a kérdést, hogy mivel teszik a legjobbat a gyermeküknek. Ha hagyják, hogy elmerüljön az élvezetekben – mondván, hogy mindent ki kell próbálni, amíg fiatal –, vagy pedig merev, szigorú szabályokat kell alkotni, amelyek nem engednek egy csepp mozgásteret sem.


A szeretetünk a kötődésünkön múlik

Fontos kérdés, hogy a velünk való kapcsolatban a másik mit él meg. Mivel a szeretet tudatos döntés – mind amellett, hogy érzésnek is tartjuk –, tudunk rajta folyamatosan dolgozni. Például megnézhetjük, hogy mi milyen szeretetet kaptunk a szüleinktől. Feszültségektől menteset? Vagy esetleg teljesítenünk kellett valamit azért, hogy elnyerjük a szeretetüket? A jó hír az, hogy az általunk szeretett ember visszajelzéseket ad folyamatosan nekünk, így, ha megvannak a szenzoraink erre, akkor „tesztelni” tudjuk a szeretetünk minőségét. Ha a például a másik folyamatosan menekül tőlünk, az is jelzés értékű.


A szeretet határokat szab

Vajon milyen lenne annak az embernek a szeretete, aki bármit megtehet a másikkal? Valószínűleg önző. És az nem is nevezhető szeretetnek. Éppen ezért fontos, hogy kifejezzük a másik felé az igényeinket és szükségleteinket, mert különben a másik azt hihetné, hogy rendben van az ő viselkedése így. Ez nehéz út, főleg, ha valaki arra volt kondicionálva évekig, hogy nyomja el az érzéseit, hiszen nincs joga azt érezni, amit érez. Vagyis azt az üzenetet kapja, hogy akkor lesz szerethető, ha lemond saját magáról.


A csodálatos fiú

A filmben egy olyan fiúról van szó, akinek elváltak a szülei. Mindketten új kapcsolatot létesítettek, és az apai részről újabb gyermekek is születtek. Mindkét családban nagyon szerették a főszereplő Nicet, ugyanakkor valahogy mégsem érezte magát otthon egyikben sem. Vagyis keletkezett benne egy űr, amit kábítószerekkel kezdett el betölteni. Az apa próbálta megmenteni a fiút, de aztán rájött, hogy ha mindig kihúzza a bajból, Nic sosem fogja letenni a kábítószert. Amikor „lemondott” róla, a fiú akkor jött rá, hogy csak magára számíthat. És mivel működött benne a túlélési ösztön, kénytelen volt magát kihúzni a „saját hajánál fogva”. Amikor meghozta döntést, hogy az életet választja, akkor már volt értelme az apai segítői jobbnak. Ez is a szeretet egy formája. Ehhez óriási erő kell, tudatosság és bizalom a gyermekében, a helyzetben és a jövőben. A szeretetkapcsolat mentette meg mindkettőjüket.

A szeretet tudatos cselekedet. Arról szól, hogy mennyire tartjuk a másikat értékesnek, magunkat mennyire tartjuk értékesnek, képesek vagyunk-e úgy szeretni a másikat, hogy közben nem veszítjük el saját személyiségünket, de képesek vagyunk a másikat emelni, és azokon a pontokon alkalmazkodni, amelyeken még számunkra is elfogadható ez az alkalmazkodás.


Te hogy vagy a szeretettel? Képes vagy-e határokat szabva szeretetet adni és kapni? Ha nem, tudsz-e magadért tenni azáltal, hogy szakemberhez fordulsz? Készséggel állunk rendelkezésedre!

42 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page