top of page

Minden, amit szülés utáni depresszióról tudni érdemes!

Frissítve: márc. 27.

Mindenki úgy képzeli el, hogy szülés után a kismama micsoda csodás időszakot él át. Imád minden együtt töltött percet a kisbabával és szinte a fellegekben jár. Az emberek szinte elvárják, hogy az anyuka boldog legyen, hiszen éppen most éli át az élet legnagyobb csodáját.Szülés utáni depresszió és mit tehetsz ellene?


De mi van akkor, ha az újdonsült édesanya nem ezzel a rózsaszín köddel találja szembe magát?


Szülés után a nők többsége egy rövid ideig tartó szomorú, lehangolt állapotba kerül. Ez általában a szülés utáni héten következik be, és nagyjából pár óráig, esetleg néhány napig tart csak. Azonban előfordulhat, hogy ez az állapot fennmarad, ekkor beszélhetünk szülés utáni depresszióról.


A szülés utáni depresszió kismamák több mint 10%-át érinti. Ilyenkor az anyuka boldogság helyett, csak ürességet, szomorúságot és bűntudatot érez. Ez az állapot borzasztóan riasztó és megterhelő, ha pedig nem törődnek vele, akkor komoly problémákhoz is vezethet.

Habár ez a probléma egyre inkább ismer, mégis sok nő szégyell erről beszélni vagy egyszerűen nem vesz róla tudomást, annyira próbál megfelelni a társadalmi és a saját maga által felállított elvárásoknak. Pedig a szülés utáni depresszió egy nagyon komoly dolog, amivel foglalkozni kell, így nem ajánlott leegyszerűsíteni vagy háttérbe szorítani a helyzetet.


Mi most összeszedtük Nektek a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat ezzel a témával kapcsolatban!


Kinél jelentkezhet szülés utáni depresszió?

Nem lehet teljesen pontosan megmondani, hogy kinél fog jelentkezni, mivel a betegség gyökerei bonyolultak, hiszen hátterében hormonális, szociális és pszichológiai okok is állnak. Azonban számos olyan tényező van, amely növeli a szülés utáni depresszió kockázatát:

Az egyik ilyen a genetikai érintettség. Ha valakinek a családjában, rokonságában előfordult már ez a jelenség vagy más pszichés zavar, akkor nagyobb eséllyel fordul elő az egyénnél is.

Azok az anyák is veszélyeztetettebbek ilyen szempontból, akik már éltek át hangulati zavarokat, depressziót a terhesség előtt vagy akár alatta. Ha a terhességi időszakban a kismama túlzottan szorong, alacsony az önértékelése, esetleg fél az anyaságtól és a szülői szereptől az szintén növeli a depresszió kialakulásának esélyét.

Illetve megfigyelték, hogy az olyan nők fokozottan ki vannak téve a szülés utáni depressziónak, akiket nem támogatnak, párkapcsolati problémákkal küzdenek, a terhesség alatt stresszes életesemények, traumák érik őket.


Hogyan ismerhetjük fel, mik a tünetei a szülés utáni depresszióra?

A depresszió klasszikus tünetei mellett a gyermekkel és a gyermek gondozásával kapcsolatos aggodalmak is társulnak.

Szülés utáni depresszió esetén jellemző:

  1. örömtelen, szorongó viselkedés

  2. alvászavarok

  3. negatív gondolatok megjelenése

  4. gondolkodás beszűkülése

  5. koncentrációs zavarok

  6. bűntudat, szégyen érzése

  7. a baba iránti túlzott aggodalom vagy érdektelenség

  8. kilátástalanság érzése


Mit tehetünk ellene?

1. Támaszkodj másokra!

Sok szülő érzi egyedül magát és azt, hogy egymaga kell, megküzdjön minden problémájával, ezért sokat segíthet, ha sikerül megosztanod a terheidet másokkal. Tartsd a kapcsolatot barátaiddal és családoddal, még akkor is, ha épp semmi kedved kommunikálni velük!


2. Törődj magaddal!

Szülés utáni depresszió esetén általában az önmagunkkal való törődés az első, ami háttérbe szorul. Te ne ess ebe a hibába, hiszen ahhoz, hogy javíts a helyzeteden muszáj figyelmet szentelned Magadra is. Családod, párod vagy barátaid biztos tudnak segíteni és vigyázni kicsit a babára, és szabadidőd töltsd azzal, ami örömet szerez Neked! Akár fél óra én-idő is rengeteget segíthet!


3. Ne zárkózz be!

Ne hagyd, hogy eltávolodj másoktól, főleg a párodtól ne! Oszd meg vele érzéseidet és félelmeidet, szánjatok időt a kapcsolatotokra, hiszen csapatként sokkal könnyebb túljutni ezen a nehéz időszakon!


4. Merj segítséget kérni!

Mind közül pedig talán ez a legfontosabb! Ne szégyelld azt, amin keresztülmész, merd elmondani hozzátartozóidnak, hiszen támogatásukkal és segítségükkel sokkal hamarabb felépülhetsz! Továbbá ne félj szakemberhez fordulni! A szülés utáni depresszió egyik legeredményesebb kezelési módja a pszichológiai tanácsadás, kezelés.


Összefoglalva tehát, szülés utáni depresszió egy olyan pszichés zavar, amely sok anyuka életét nehezíti meg, azonban megfelelő odafigyeléssel és segítséggel hatékony kezelhető. Fontos, hogy mind az újdonsült apa, mind a hozzátartozók tisztában legyenek a kialakult nehézségekkel és annak veszélyeivel, hogy minél előbb segítséget kaphasson az anyuka!

1 903 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page