top of page

Scrum master vagy? Ezekre figyelj!

Frissítve: márc. 14.

Azok számára, akik nem ismerik ezt a fogalmat – vagyis inkább szerepkört –, elmagyarázzuk. Adott egy IT cég, amely a hierarchikus struktúra helyett az agilis keretrendszert használja. Ez azt jelenti, hogy a korábbi alá-fölé rendeltségi viszonyt megszüntetették piaci okokból, vagyis a hatékonyság, a profit és a fejlődés érdekében szemléletet váltottak, és egy sokkal rugalmasabb, a piaci igényeket jobban kiszolgáló rendszerre váltottak. A döntés nem egy kézben összpontosul, hanem vannak részlegek, amelyeknek megvan a jogkörük a döntésre.

De ki az a scrum master?

A különböző részlegekben háromféle szerepkör létezik: van egy terméktulajdonos (product owner), aki azért felel, hogy a termék megfeleljen a megrendelő elvárásainak. Van egy scrum master, aki azt kíséri figyelemmel, hogy a csapat miként valósítja meg a termék elkészülését. A harmadik a Fejlesztőcsapat, amelynek tagjai a konkrét folyamatot találják ki és hajtják végre.


A scrum master – vannak szervezeti felépítések, amelyekben agilis coachnak hívják – a terméktulajdonos szerepkörét különböző módszerekkel és technikákkal erősíti, továbbá segíti a Fejlesztőcsapatot az önszerveződésben. Tehát nem a termékre koncentrál, hanem azokra, akik a termékkel vannak kapcsolatban.

Scrum masterként szem előtt kell tartanod három dolgot, amely alapja a munkádnak: a kapcsolattartást a terméktulajdonossal, hiszen ő az, aki anyagilag támogatja a projektet, és ő tudja a legjobban, hogy mit akar a megrendelő. A másik fontos dolog a transzparencia, vagyis a folyamatok legyenek nyilvánosak, mindenki tudjon mindenről a csapaton belül. Harmadik dolog pedig, hogy lelkileg kellően erősnek kell lenned, hogy azokat az akadályokat, amelyek a határidő betartását vagy bármiféle eredményt veszélyeztetnek, el tudd hárítani.

De miért beszélünk erről a Szavakkal blogján? Mert elkötelezettek vagyunk a cégek megsegítésében. Úgy gondoljuk, hogy egy cég akkor lehet sikeres, ha a szereplők tisztában vannak a pozíciójukkal, a feladataikkal, a cégen belüli kapcsolataik rendben vannak, sőt mi több, saját magukkal is rendben vannak.


Coachaink állnak rendelkezésedre, ha megakadtál!

7 megtekintés0 hozzászólás

Komentarai


bottom of page