top of page

Voltam szakembernél, mégsem segített

Frissítve: márc. 13.

Eljutni addig a döntésig, hogy egy szakember segítségét kérje valaki, hogy élete problémáját megoldja, nagyon becsülendő. Az emberi érettség fokmérője, amikor rájövünk, hogy így már nem tudjuk folytatni az életünket. A szakember keresése azonban sok utánajárással jár. Számos szempont van, amelyet figyelembe kell venni, és előfordul, hogy még így sem olyat választottunk, aki tényleg tud segíteni és ez nagy csalódás lehet. Rosszabb esetben pedig levonunk egy következtetést, hogy „minden szakember rossz”.
Amikor szakemberhez fordulunk, tele lehetünk elvárásokkal. Például, hogy egy csapásra megoldja a bajunkat. Vagy hogy olyat mond, ami azonnal hat. Pedig itt folyamatról van szó, nem egyetlen alkalommal. És a valóság az, hogy egy jó szakembernél igen komoly érzelmi munka van, ami sok lelki érintődéssel járhat. Le kell ásnunk a lelkünk mélyére, ami fájdalmas lehet. Az őszinteség a szakemberhez és önmagunkhoz pedig alapvető a közös munka érdekében.

Van néhány szempont, amely segíthet a választásnál, és csökkentheti a csalódás esélyét.

  1. Olyat válassz, aki illik az egyéniségedhez Ha pszichológust, mentálhigiénés szakembert, coachot vagy bármely más szakembert keresel, vedd figyelembe, hogy ez majdnem olyan, mintha párt választanál. Fontos szempont ugyanis, hogy ki az, akire rámered bízni a titkod vagy problémád. Ráadásul kell, hogy ő mint szakember, rá tudjon hangolódni az érzéseidre. Ha nem tud, akkor ezt jeleznie kell. Ha az első alkalommal ellenérzéseid vannak, akkor inkább keress másik szakembert, mert hosszútávon nem fogtok eredményt elérni.

  2. Olyat válassz, akiről jó eséllyel elhiszed, hogy meg tudja találni az igazi problémád Amikor szakember után kutatsz, érdemes megnézni, mire specializálódott. Tehát a szimpátia mellett az is döntő, hogy mely területen van otthon a szakember. A másik, hogy te mész valamilyen kérdéssel, problémával, de a beszélgetések során kiderül, hogy egészen mással kellene továbbmenni, mint amit te gondoltál nehézségnek. Ha a szakember rá tud tapintani az igazi gondod, az már jelzi, hogy jó helyen vagy.

  3. Akkor menj el, ha te is úgy érzed, szükséged van rá Egy szakemberrel akkor tudtok hatékonyan együtt dolgozni, ha benned is eléggé erős az elhatározás, hogy megold a problémád. Ha valaki azt mondja neked, hogy külső segítségre van szükséged, de te nem érzed ezt, akkor ne menj! Az, hogy ellenállás és hárítás van benned a helyzet és a szakember irányába, inkább fog rombolni, mint építeni.

Összességében elmondható, hogy a szakember kiválasztása gondos folyamat. Érdemes addig keresni, amíg nem találsz olyat, aki tényleg tud segíteni. Ez valóban egy közös munka. És nem az első alkalom fogja megoldani a problémád, de jó irányokat mutathat.

13 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page