top of page

3 dolog, amit ne kérdezz egy válófélben lévő embertől

Frissítve: márc. 4.

Amikor az embernek megváltozik az életállapota, akkor rengeteg dologgal kell szembenéznie. Elsősorban magával. Felteszi azokat a kérdéseket, amelyekre addig nem volt szükség, emiatt nem is foglalkozott vele. Ha találkozik valakivel, akinek mesél a válásáról, akkor hirtelen olyan kérdéseket kap, amelyek nem róla szólnak, és a kérdező a legjobb szándéka ellenére tapintatlanná válik. A mai blogbejegyzés kicsit tabudöntögető lesz.
A válás a „legenyhébb” esetben is megtépázza az ember önbecsülését. Sokszor tesszük fel ilyen esetben magunknak, hogy mennyire vagyunk „hibásak” abban, hogy a házasságunk ide jutott. Hol rontottuk el. Mi volt a szerepe az egyik félnek, és a mi a másiknak. Ha az egyikük kimondja azt a mondatot, amit senki nem akar hallani, akkor bizony könnyen kicsúszik az ember lába alól a talaj.

Mutatunk három olyan kérdést, amellyel nem lehet segíteni, sőt azt sugallják, hogy a kérdező felette áll a másiknak, és ítéletet gyakorol felette.


  1. Mi lesz a gyerekkel? Nem arról van szó, hogy ez a kérdés nem fontos, de a válófélben lévő emberek ilyenkor megértésre és együttérzésre vágynak. A kérdést ők is biztos felteszik, szóval ezt azután érdemes megkérdezni, miután érdeklődtünk afelől, hogy vannak.

  2. De hát miért váltok? Ez egy olyan kérdés, amin, ha friss az élmény, maga a váló fél is gondolkozik, hiszen sokkoló, és ebből a sokkból nehéz magához térnie az embernek.

  3. És akkor most mi lesz? Ezt akár a tanár is kérdezhetné a diáktól, miután a harmadik egyesét kapja Magyar nyelv és irodalomból. Érdemes ilyenkor belegondolni, hogy fordított esetben mi mire vágyunk, mi esne jól. Lehet, hogy inkább az, hogy valaki vállán jól kisírjuk magunkat? Olyan vállán, aki nem ítélkezik felettünk, egyszerűen elfogad és meghallgat, és nem szól egy szót sem?

Mit kérdezz ezek helyett, ha mindenképpen „kíváncsi” vagy, netán segíteni szeretnél?

  1. Hogy érzed magad most? A másik érzelmi állapota felől érdeklődni felszabadító lehet a másikra nézve. Plusz az empátiánkról tanúskodik, ha tudunk ilyet kérdezni.

  2. Mi lenne neked a megfelelő ebben a helyzetben? Ezzel a kérdéssel tovább tudod lendíteni őt a megoldás felé. Persze mondhatod azt, hogy ezt egy pszichológus vagy mentálhigiénés dolga feltenni, de ha a barátodról van szó vagy rokonodról, akkor ennek a kérdésnek helye van a kapcsolatotokban, hiszen a barátunkhoz általában valamiféle segítség miatt is fordulunk.

  3. Miben tudok segíteni? Ez egy udvariassági kérdés, de ha komolyan gondolod és elég együttérzően mondod, akkor jöhet olyan válasz, hogy a meghallgatás pont elég. Sokszor ez a legtöbb, amit tehetünk a másik emberért.


A válás érzelmileg annyira megterhelő, hogy akár be is szűkülhet a gondolkodása a feleknek. Ilyenkor a lelki támogatás nagyon sokat számít. Ha te is ilyen helyzetben vagy, a szakembereink készen állnak, hogy segítsenek neked!

20 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page