top of page

„Csak neki legyen jó” – depresszív típus, avagy félelem az önmagunkká válástól

Frissítve: máj. 8.

Depresszív gondolatok a párkapcsolatokban…

„Csak neki legyen jó.” „Tulajdonképpen igaza van. Tényleg nagyon hülyén viselkedtem.” „Á, nem számít, mit gondolok. Te úgy is jobban tudod.”

Ismerősek ezek a mondatok? Te milyen gyakran gondolod ezeket? Vajon honnan eredhetnek?Altruizmus

Fritz Riemann személyiségtipológiájában depresszív személyiségtípusnak hívjuk azokat, akik félnek attól, hogy bármilyen kapcsolatban önmaguk legyenek. Mindig az a fontos számukra, hogy a másik érezze jól magát, akár a saját kárukra is. Számukra az igények, szükségletek, vágyak olyan elképzelhetetlen dolgok, melyeket érzésük szerint nem érdemelnek meg. Ezt a magatartást hívjuk egyébként altruisztikus magatartásnak. Gyenge, fejletlen én-jük okán, a legtöbb élethelyzetet követelményként és teljesítményhelyzetként élik meg.


Mi jellemző még a depresszív személyiségtípusú emberekre?

A depresszív ember nem tud nemet mondani. Ha mégis megteszi, akkor szorongás tölti el, és a gondolatai akörül forognak, hogy vajon mit gondolhatnak most róla, és hogy rosszat tett a másiknak azzal, hogy ő saját magát választja.


Milyen a párkapcsolata a depresszív embernek?

Hogy mennyire nem tudja magát vállalni például egy párkapcsolatban, azt az is mutatja, hogy „a másik ember bolygójának” is hívják. Konkrétan társfüggő, mert saját magát csak a másik viszonylatában képes értelmezni. Szorongását azzal tudja csökkenteni, hogy teljesen aláveti magát a másiknak.


Egyik kliensünk például arról számolt be egy segítő beszélgetés alkalmával, hogy amikor nincs mellette a párja, akkor rettentően szorong, és a feladatait alig tudja ellátni.

Az a meglátásunk, hogy ilyen esetekben a depresszív személyiségtípusú embernek el kellene hinnie, hogy a párja akkor is képes létezni, ha nincs mellette, sőt ő is képes önálló, teljes életet élni a társa jelenléte nélkül. Vállalhatja az érzéseit és gondolatait, a másik ettől nem fog megharagudni rá. Ha mégis, attól még nincs vége a világnak, mert a legtöbbször van lehetőség kifejteni a véleményét, ha nincs, akkor pedig kénytelen elfogadni, hogy a másik nem fogadja el az ő véleményét.


Hogyan kezeli az agresszióját a depresszív ember?

Mivel kifelé nem meri megélni a dühét és a haragját, így elfojtja azokat, és belül őrlődik, akár éjszakákon át, és nagyon sokára tudja csak feldolgozni a számára nehéz helyzetet. Mások szeretetének elvesztése félemlíti meg a legjobban, ez mozgatja nap mint nap, és emiatt nem mer nemet mondani senkinek vagy kifejezni a véleményét.


Honnan ered ez a magatartás?

Ha van valami, ami tönkre tud egy gyermeket egész életére, az a szeretetmegvonás. Vagyis azzal fegyelmezi a szülő gyermekét, hogy ha nem csinálja azt, amit ő akar, akkor nem fogja szeretni. Egy kisgyereknek, aki teljes függőségben van a szüleitől, fájdalmas ezt hallani, emiatt úgy oldja fel az emiatt keletkezett feszültséget, hogy engedelmessé válik.


Milyen betegséggel küzdhet a depresszív személyiségtípusú ember?

Mivel rengeteget szorong, így a szorongás miatt nem képes eleget enni. Ugyanis az van benne, hogyha vállalja a másoktól különböző érzéseit és gondolatait, akkor ő rossz, és ez bűnhődésért kiált. Vagyis nem eszik eleget, emiatt gyomorbántalmai, emésztési zavarai lesznek. A másik rá jellemző betegség pedig a depresszió.


Hogyan gyógyulhat a segítői kapcsolatban a depresszív ember?

A segítő mindig arra fog törekedni, hogy egyenrangúnak tekintse kliensét. Az önállóságát beszélgetésről beszélgetésre növelni fogja azáltal, hogy biztonságos légkört teremt, amelyben a kliens kimondhatja anélkül a gondolatait és érzéseit, hogy a segítő kritizálná vagy ítélkezne felette. Valamint feltárják közösen az igényeit és szükségleteit, amelyeket a kapcsolataiban fokozatosan kifejezhet, és ez felszabadíthatja őt.


Amennyiben Te is szorongsz a párkapcsolatodban, vagy sokszor rád tör a félelem, hogy elvesztheted mások szeretetét, akkor keresd szakembereinket, akik készséggel állnak rendelkezésedre!

116 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page