top of page

A szeretet kiszolgáltatottá tesz

Frissítve: márc. 4.

Azok az emberek, akik szeretni tudnak, nem is tudják, micsoda értékeknek vannak birtokában. A szeretés művészete egy olyan „tevékenység”, melynek szintjei vannak. Neveltetésünktől, kulturális közegünktől, érzelmi érettségünktől függ, hogy milyen mértékben vagyunk képesek beleereszkedni egy kapcsolatba.


Sokszor tesszük fel ezeket a kérdéseket, hogy a szeretet egy érzés vagy tudatos döntés? Vagy hogy hogyan lehet jól szeretni? Mindent megengedve vagy szigort tartva?

Igazából mindegy, hogy mit válaszolunk ezekre a kérdésekre. Ha a következő gondolatokon átrágjuk magunkat, akkor a fenti kérdéseket is jól fogjuk megválaszolni.

A szeretet kiszolgáltatottá tesz

Ha szeretünk valakit, annak érzéseket adunk, cserébe viszont érzéseket is kapunk. Azonban az érzéseinket nyilvánvalóvá tenni nem könnyű feladat. Mégis szükséges az élethez, mert ezáltal jut információhoz a külvilág rólunk. Nagyon eklatáns példa, amikor az iskolában a tanár azt mondja egy diákjáról, hogy nem tud róla semmit, mert ugyan teszi a dolgát, de nem beszél sokat, és az osztálytársaival sem kommunikál. Tehát a szeretet eggyel magasabb szintje, amikor el merjük mondani, hogy mit érzünk egy konfliktus- vagy krízishelyzet kapcsán. És aztán persze el kell viselnünk a reakciókat. Ugyanis ezek a reakciók nem mindig olyanok, mint amilyeneket mi várnánk.


A szeretet sebzetté is tehet

A kiszolgáltatottság folyománya, hogy sebződünk a külvilág által, ha nem olyan információt közvetítünk magunkról, mint amilyet ők elvárnak. Például, ha a munkahelyen – igen, a szeretet egy munkahelyen is fontos – egy feladatot visszautasítunk, akkor arra nem a beletörődés lesz a válasz jó eséllyel, hanem esetleg a méltatlankodás vagy a követelőzés. Ilyenkor megkérdőjelezhetik a kompetenciánkat és az elhivatottságunkat is. Ez a kapcsolatot rettentően tudja hátráltatni, nem beszélve a sebről, amelyet ütnek. És akár a bizalomvesztésig is el lehet jutni, főként akkor, ha az a munkahely eddig fontos szerepet játszott életünkben, mert ott kaptunk eddig megbecsülést, elismerést.


A szeretet lemeztelenít

A szeretet szintén magas szintje, amikor a kapcsolatainkban – legfőképpen a párkapcsolatban – merünk feltárulkozni. A lelkünk legmélyebb rétegeit odaadni. Például a félelmeinkről, vagy egy-egy gyermekkori emlékhez fűződő érzésről – amely elkísér egész életünkben – beszélni a kapcsolat magas szintje. A szeretet egyben kapcsolatot is jelent, és ebben a kapcsolatban két ember nem őrizheti sérthetetlenségét a „végtelenségig”, mert akkor a kapcsolat csak a felszínen mozog. Tehát van itt egy döntési helyzet, nevezetesen, akarjuk-e, hogy a másik azáltal legyen részese az életünknek, hogy ismeri a lelkünk legmélyebb bugyrait.


Ezek a gondolatok nem egymásból következnek, hanem átjárják egymást. De mindenképpen összefüggnek. Ha ezeket végiggondoljuk, akkor rájöhetünk arra, mi hányadán állunk a szeretetünkkel.


Te hogy vagy a szeretet „érzéseddel”? Van-e olyan, akinek feltárhatod a lelked mélységeit és magasságait? Ha nincs, miért nincs?


Szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre, hogy megtalálhasd a válaszaid!

7 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page