top of page

Az önbecsülés önmagunk elfogadása és igenlése

Frissítve: máj. 8.

Akkor is van önbecsülésem, amikor valamit nem jól csinálok. Ettől még szerethető vagyok. És amikor a problémák megsokasodnak körülöttem, akkor is tudom, hogy képes leszek ezen felülemelkedni, illetve elengedni azt, amire nincs ráhatásom. De mi az önbecsülés? Lehet-e „fejleszteni”?

„Az önbecsülés érzésekkel, érzelmekkel átszőtt önmagamhoz tartozás, kapcsolódás. Önmagam elfogadását, igenlését, a létezésemhez fűződő viszonyomat tükrözi.” – mondja Pál Feri mentálhigiénés szakember, pap. Tehát van egy meghitt viszonyom sajátmagamhoz, amelyben el tudom magam fogadni olyannak, amilyen vagyok. Van egy stabil tudásom magamról – még ha nem is részletekbe menően –, hogy mire vagyok képes és mire nem.

Az önbecsülésben benne van azonban az önszeretet is. Az önszeretet pedig arról szól, hogy az ember képes-e megadni magának azt, amire szüksége van. Több időre valaminek a feldolgozásához, több pihenést, az önmagával levést, olyan táplálékot, amelyre már régóta vágyott, kirándulást stb. Ha ezeket nem képes megadni magának, akkor az a szorongás legkézenfekvőbb jele.


Maarit Johnson szerint az önbecsülésnek két formája van. Az egyik a belső, a másik pedig a külső önbecsülés. A belső önbecsülés lényege, hogy az illető értékes, még akkor is, ha nem teljesít nagy dolgokat, vagy ha helyzetben kudarcot vall, vagy éppen öregszik.

A külső önbecsülés lényege pedig, hogy kívülről várjuk a megerősítést. Szeretnénk, ha elismernének, ha megdicsérnének, megölelnének. Ugyanakkor fontos látni, hogy az egészséges önbecsülésű ember képes befogadni ezeket a dicséreteket, elismeréseket.

Mindkettő olyan dolog, amelyen lehet dolgozni. A belső önbecsülésünket azáltal tudjuk trenírozni, hogy apró, számunkra teljesíthető célokat tűzünk ki. Olyan emberekkel beszélünk, akik ismertek bennünket kisgyermekkorunkból, és tudnak rólunk olyat mondani, ami kedves, ami szívderítő. Persze, előfordul, hogy külső szakemberhez kell fordulnunk, mert az önbecsülésünk annyira lent van.


A külső önbecsülésünket pedig a kihívásokkal tudjuk fejleszteni. A kihívások pedig magukkal vonzzák a külső megerősítéseket. Minden embernek szüksége van arra, hogy meghaladja önmagát. Olyan dolgokat tesz, amelyek sikeressé teszik, vagy legalábbis boldoggá.

Fontosnak tartjuk, hogy az önbecsülésünket az is tudja emelni, ha mi is képesek vagyunk másoknak visszajelezni pozitív dolgokat, hiszen az önbecsülés egyik fokmérője ez is.


Hogy vagy az önbecsüléseddel? Mennyire tartod magad értékesnek és szerethetőnek? Mennyire vagy képes befogadni a pozitív visszajelzéseket?

Szakembereink készséggel állnak a rendelkezésedre!

113 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page