top of page

Hogyan erősítsük a szövetséget az életünk párjával?

Frissítve: máj. 8.

A párkapcsolat egy nagyon erős szövetség férfi és nő között. Egymásnak menedékei ők, a kettejük szerelméből merítenek energiát, és ha el is fáradnak, a köztük lévő szeretetkapcsolat adja meg azt az impulzust, amelyből feltöltődhetnek, és továbblendülhetnek az élet nehézségein. De hogyan lehet ezt a szövetséget fenntartani, erőssé és tartóssá tenni? A válasz a szeretetnyelvekben rejlik.A szeretetnyelvek fontossága

Először is érdemes tisztázni a szeretetnyelvek fogalmát. Gary Chapman szerint a szeretetnyelv egy csatorna a másik emberhez, aki ezen keresztül éli meg a szeretetet, a törődést és intimitást. Öt ilyen „nyelvet” fogalmazott meg, amely nemcsak a párkapcsolatban, hanem más kapcsolatokban is rettentően építő és teremtő tud lenni: 1) az elismerő szavak, 2) a minőségi idő, 3) az ajándékozás, 4) a szívességek, 5) a testi érintés. Ezeket felismerve tudunk a másikra hangolódni. Ez egy mély és bensőséges kapcsolathoz vezet.


Saját szeretetnyelvünk felismerése

Ha saját magunkkal – a testünkkel és a lelkünkkel – kapcsolatban vagyunk, ha fel tudjuk ismerni a saját szeretetnyelvünket, akkor a másikkal is könnyebb kapcsolódni és sokkal könnyebb felismerni a szeretetnyelvét. A saját szeretetnyelvünk felismerése egyúttal a megengedést is jelenti: megengedjük magunknak, hogy jól érezzük magunkat, hogy elégedettek lehessünk. Amennyiben ezt magunknak megengedjük, a másikkal is képesek leszünk ugyanezt megtenni.


A szeretetnyelveink felismerésének hiánya

Amikor a párkapcsolatban a felek nem dolgoznak a szövetség megerősítésén, akkor egyre többet lesznek fáradtak, és egyre inkább élik meg a magányt. Hiszen nem osztják meg egymással az örömüket és bánatukat. Olyanok lesznek, mint két lakatlan sziget, amely arra vár – egyenesen sóvárog utána –, hogy felfedezzék és benépesítsék az emberek. Az ilyen kapcsolat vége borítékolhatóan a válás lesz.


Kérdések, melyeket újra és újra érdemes átgondolni

Azt, hogy egy párkapcsolaton folyamatosan dolgozni kell, azt komolyan kell vennünk. Nem elég, hogy összeházasodtunk vagy összeköltöztünk, hanem nap mint nap energiát is kell tenni a kapcsolat fenntartásába. Amikor megreked egy kapcsolat, akkor érdemes feltenni a következő kérdéseket:

Mi volt az az esemény vagy tett, amely megakasztotta a kommunikációt köztük? Milyen érzések fűződnek hozzá? Hogyan tudnánk újra vissza találni egymáshoz? Vagyis kérdezzük meg a társunkat, hogy szerinte mi esne jól neki a velünk való kapcsolatban.


Ez egy nagyon mély beszélgetés lesz, ami újra csatornákat nyithat meg egymáshoz.

Az őszinteség nagyon veszélyes terep, és sokszor fájdalmakat élünk meg benne. Ugyanakkor, ha ezt kibírja egy párkapcsolat, hosszú távon ez teremt többet egymás és a világ számára.


Hogy vagy Te a párkapcsolatoddal? Hogy érzed magad benne? Lakatlan szigetként élsz vagy pezsgő élet, buja növényzet van rajtad? Tudunk segíteni, hogy még jobb legyen a kapcsolatod?

40 megtekintés0 hozzászólás

ความคิดเห็น


bottom of page