top of page

10 dolog, amit megtehetünk a lelki egészségünk érdekében

Frissítve: márc. 27.

Sokan vagyunk hajlamosak a depresszióra. Ez az emberi élet természetes része, hiszen sok esetben egyedül kell kiállni és felelősséget vállalni a munkánkért, a családunkért, a megélhetőségünkért vagy éppen azért, amit szeretünk. A depresszió szó magyar nyelvre fordítása tökéletesen megmutatja ennek a lelki betegségnek a mibenlétét. Magánybetegség, hangzik el a szó magyarul. Tökéletes kifejezése annak, hogy amikor egyedül maradunk a problémáinkkal, akkor abba igen is bele lehet betegedni. Az ember alul motivált lesz, szorongó érzései vannak, keveset alszik éjszaka, de reggel illetve a napközben alig tud kikelni az ágyból. Sokszor nincs étálmvágya, máskor meg édességet fal, mint egy kisgyerek. A barátaival és családjával sokszor értelmetlennek tűnő beszélgetéseket folytat, amikor pedig egyedül marad, mégis azt kívánja „bárcsak valaki itt lenne velem.”


Van azonban 10 dolog, amit megtehetünk lelki frissességünk megőrzése, illetve helyreállítása érdekében.


1. Testmozgás

Ébredés és az ehhez kötött szokásainkat véghezvitele után (még reggeli előtt) pár perc testmozgást érdemes végezni. Kinek a gyógytorna, kinek a pilates kinek a jóga Elég felmenni a youtube-ra. Elsőre talán nehezen fog menni, azonban érdemes beépíteni a mindennapi rutinunkba.

online-pszichológia-mentalhigénés-beszélgetések-szavakkal-01

2. Reggeli

„A reggeli a nap legfontosabb étkezése” mondják szinte minden nyelven. Nem véletlenünk, mivel ösztönösen igaznak érezhetjük. Reggelizzünk gazdagon, szénhidrát, zsiradékok és cukor. Reggelire szinte bármit ehetünk, mert a nap folyamán úgy is szinte mindent, amit reggel megeszünk, feldolgozza a szervezetünk. Még egy ide kapcsolódó régi mondás, „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.”

online-pszichológia-mentalhigénés-beszélgetések-szavakkal-01

3. Szedj vitaminokat

Napi rendszerességgel szedj magnézium, kalcium, D-vitamin és C-vitamin tablettákat. Egész olcsón megveheted a közértben, nem kell gyógyszertárba menned a méregdrága multi vitaminokért.


4. Szabadulj ki

Menj ki a szabadba. A vitaminok felszívódásában segít a napfény és a friss levegő. Sétálj egyet. Ha csak 2 villamos vagy buszmegállóra van az úti célod, akkor ne szállj tömegközlekedésre, gyalogolj. Nem kell sietni, adj magadnak időt, úgy is bőségesen bereggeliztél.


5. Álmodozz egy kicsit

Rácsodálkozás! Engedd meg magadnak a gyermeki álmodozást és csodával vegyes rátekintést. Ha már úgy is sétálsz, válassz olyan útvonalat, ami nem megszokott. Csavarogj, kicsit tévedj el. Kimenni egy kicsit a szabadba, nézd meg milyen újdonságok vannak a világban, csodáld meg a természetet. Ne csak az utcát nézd, tekints fel az égre is.


6. Az vagy, amit megeszel

Vegyél zöldséget és gyümölcsöt. Főzz magadnak. Nem tudod hogy kell? Sebaj, készíts egyszerűt ételeket. Főzelékeket, leveseket.


7. Rend a lelke mindennek

Egyből rakj rendet magad után. Ne hagyd későbbre, ne várj rá, hogy valaki más megcsinálja. Felnőtt vagy, éld is úgy az életed.


8. Éld meg a pillanatot

A hipermodern társadalmak leginkább félremagyarázott és értelmezett római mondása a „carpe diem”. Ez a mondás nem az élvezetek hajszolásáról szól, nem is arról, hogy a hétvégi bulin mindenfélét igyál össze. Egyszerűen a jelen megéléséről és megfigyeléséről szól. Ha a naplementét nézed. Ne a telefon után kotorássz a zsebedben, hogy lefotózz. Adj magadnak egy kis esélyt a pillanatnyi boldogságra. Tudom nagyon nagy fotóművész vagy(mint mindenki), és tudom mások még soha nem láttak naplementét. De ne magadat helyezd a középpontba, hanem a pillanatot, amit megélhetsz. Mert akkor talán felfedezel valamit magadban, a természetben a valóságban, amit megélsz, ami nálad is hatalmasabb. Így mutatva a célt az életednek.

online-pszichológia-mentalhigénés-beszélgetések-szavakkal-01

9. Tegyél rendet a fejedben

Vállalj felelősséget és bocsáss meg magadnak. Ha van valami, ami évek hosszú sora elteltével is bánt, akkor bizonyára hibás voltál valamelyest az események alakulásában, de az is lehet, hogy csupán feleslegesen hibáztatod magad. Lépj ki a történések köréből érzelmileg. Vizsgáld meg az adott estet külső szemlélőként. Próbálj belegondolni mások nézőpontjába is, ha pedig pont arra vagy hajlamos, hogy mindenért magadat okold. Legyél kedves és megbocsájtó magaddal. Ne kifogásokat keress, de azért megállapíthatod, hogy vétlenül, jó szándékkal keveredtél bele egy adott történés és nem igazán volt sok választási lehetőséged. ráadásul, akkor még nem tudtad azt, amit ma tudsz. Akkor még nem az az ember voltál, aki ma vagy.


10. Olvass

Sőt, olvass sokat. Nem baj, ha lassan olvasol, ha elkalandoznak a gondolataid, de az olvasást be kell illesztened a heti, vagy napi rutinodba. Már 8 perc olvasás csökkenti a stresszt, szabályossá válik a légzésünk olvasás közben. Kisimulnak az idegpályáink. Pár óra olvasás után sokkal kevesebb esély van a szívinfarktusra. Az olvasás egészséges.

online-pszichológia-mentalhigénés-beszélgetések-szavakkal-01

Ne monitoron olvass, nem tablet-ten és végképp ne telefonon. Nyiss ki egy klasszikus könyvet. Egy szép regényt. Ne tájékozódni akarj, ne tanulni belőle, csak úgy olvass el egy jó könyvet. Vannak okai, annak, hogy az ember keveset olvas könyvet az időt és az érdektelenséget (a két leggyakoribb indokot) nem firtatnám, tekintve, hogy ez csak akarat kérdése. Gyakori, hogy valaki olvas és akármennyire is tetszik neki egy könyv, elkalandozik, elálmosodik. Ennek általában fizikai okai vannak. A szemideg túlzott megerőltetése, ami arra utal, hogy olvasáshoz bizony kell egy olvasó szemüveg. Sétáljunk el és vegyünk egy olvasó szemüveget.

13 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page