top of page

Ezért fontos, hogy elintézd a dolgaid

Frissítve: márc. 14.

Észrevetted már, hogy ha felhalmozol egy hosszú listát teendőkkel, és megoldod, akkor nagyon hamar elfelejted azokat? Ez természetes, de ne hidd, hogy ez véletlen. Zeigarnik, egy litván származású orosz pszichológus meglepő felfedezést tett. Ugyanis egy étteremben rendelésére várva megfigyelte, hogy a pincérek figyelmét nehezen tudták felkelteni azok a vendégek, akik már egyszer fizettek. Viszont, akik még nem fizettek, vagyis kiszolgálás alatt álltak, azoknak nagyon könnyen fel tudták idézni, hogy mit kértek az étlapról.

Megállapította tehát, hogy az emberi agy sokkal hamarabb felejti el a befejezett dolgokat, mint azokat, amelyek még folyamatban vannak. Tehát a még megoldatlan feladatainkat betárazza az agyunk, és addig nem hagy nyugodni, amíg meg nem oldjuk.
Nos, ezt a jelenséget Zeigarnik-hatásnak nevezzük. De miért fontos ezt tudatosítanunk? A sok-sok át nem aludt vagy rosszul átaludt éjszaka miatt. Mert az idegrendszerünk csak akkor tud pihenni, ha már nincs más dolgunk. Ilyenkor ellazulhat a testünk és a lelkünk. Azonban, ha befejezetlenek a dolgaink, akkor képtelen kikapcsolni az elménk. Feszültek vagyunk és nyugtalanok. A szeretteink pedig nem értik, miért vagyunk velük türelmetlenek.

Bizonyára fel tudsz idézni olyan helyzeteket, amelyeket nem tudtál megoldani vagy rosszul oldottál meg. Például nem szóltál vissza akkor, amikor kellett volna, mert leblokkoltál. Nem tudtad magad megvédeni egy konfliktushelyzetben. Az agy arra törekszik tehát, hogy lezárja az „elvarratlan szálakat”. Ha ez nem történik meg időben, sokszor eszedbe fog még jutni, és azon rugózol majd, mit mondhattál volna, vagy mit csinálhattál volna másképp.

Vannak még elvarratlan szálak az életedben? Mentálhigiénés szakembereink és coach-aink szeretettel várják megkeresésed!

8 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page