top of page

Hogyan éld túl a nehezebb periódusokat?

Frissítve: márc. 4.

Amikor az életben nehezebb periódus jön, az ember hajlamos beszűkülni, és a problémára koncentrálni. Ez abban nyilvánul meg, hogy étvágytalanná válik – bár korog a gyomra –, összehúzza testét, hangja remegős lesz, és csak a megoldandó dologra tud gondolni. A megoldást viszont nem látja.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet ilyen helyzetben.

  1. Először is fogadjuk el az állapotunkat. Amikor benne vagyunk az élet sűrűjében, nehéz abból kilátni. Nincs mese, ki kell mondani, hogy most szorongunk, félünk, kétségbe vagyunk esve, dühösek vagyunk, kilátástalannak tartjuk a helyzetünket. Ez legalább felszabadít, segít oldani a feszültséget.

  2. Érdemes végiggondolni a lehetséges következményeket. Nyilván mindenre nem tudunk gondolni, de azért vannak elképzeléseink afelől, hogyan folytatódhat, illetve végződhet ez a helyzet. És aztán az élet produkálhat egy többedik megoldást is, amire abszolút nem gondoltunk, és lehet, hogy nem is annyira megterhelő, mint amire gondoltunk.

  3. Gondoljuk végig, hogy a fennálló problémának milyen hatásai vannak az életünkre. Hogyan lehet belőle kihozni a lehető legtöbbet?

  4. Tudunk-e fejlődni ebből a nehézségből? Hiszen a problémamegoldás a mai világban erénynek számít. Ha tudunk fejlődni, az rengeteget dob az önbecsülésünkön. Általa jobban megélhetjük a kompetenciánkat, és sokkal inkább érezzük magunkat felnőttnek.

  5. Tudunk-e más szemszögből ránézni a problémára? A perspektívaváltás a nehézségek megoldásában új dimenziót nyithat meg. Ha több személy is érintett, akkor érdemes az ő szemszögükből nézni rá a problémára. Ez adhat új ötleteket, megoldási lehetőségeket.

  6. A tett halála az okoskodás. Mondja Madách Imre Az ember tragédiájában. Vagyis túl sokat agyalni nem túl kifizetődő, mert vagy rosszabbra fordulnak a dolgok, vagy marad minden a régiben, és az ember csak „ül a szögben”, és egy csomó energiáját elpazarolja a szorongásra és aggódásra. Bármit is lépünk, az a mi döntésünk lesz. A felelősséget így is, úgy is nekünk kell vállalni érte. Viszont el kell indulni valamilyen irányba, és tapasztalatot kell szerezni arról, hogy hogyan is viselkedünk a nehézségek közepette. Honnan eredhetnek a „negatív” érzéseink.


Akárhogy is nézzük, a konfliktusok és egyéb problémák igénybe vesznek bennünket. Olykor a testünk is beleroppan. Azonban mindig megmutatnak valamit magunkból, amely által a személyiségünk megszilárdulhat.


Te hogy vagy a problémamegoldással? Te is szorongsz? Mennyire gátol abban, hogy egy nehézséget kreatívan oldj meg?


Szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre, amennyiben te is beszűkülsz egy probléma láttán, és kilátástalannak érzed a helyzeted.

Opmerkingen


bottom of page