top of page

Mit tehetünk lelki egészségünk megőrzéséért a koronavírus járvány alatt?

Frissítve: márc. 27.

A koronavírus okozta járvány átírja a mindennapjainkat, és ezt sokan egy stresszesebb időszakként éljük meg. Pánikból vásárolunk, kétségbeesetten böngésszük az online médiát az aktuális hírekért, aggodalommal olvassuk a legújabb adatokat, vagy a különböző összeesküvés-elméletek.

A világon több millió ember szenved valamilyen lelki zavartól, ám ez az új helyzet nem csak számukra jelent kihívást. Sokan nehezen dolgozzuk fel a napról napra változó híreket, a ránk zúduló információözön nyugtalanságot, bizonytalanságot válthat ki belőlünk. A koronavírusról szóló aggasztó hírek miatt a korábban magukat kiegyensúlyozottnak valló emberek is hirtelen alvászavarra, koncentrációs zavarra panaszkodnak, vagy nehezükre esik napi teendőiket elvégezni.


Mit tehetünk annak érdekében, hogy leküzdjük a bizonytalanságot és szorongást, amit a koronavírus járvány miatt érzünk?

Most még jobban, mint valaha szükségünk van arra hogy a mentális egészségünkre figyeljünk. Nem csak az okozhat gondot, hogy tömegével zúdítják ránk a koronavírusról szóló ellentmondásos híreket, az is nyugtalanító, hogy az online média felületek sokszor bizony álhírekkel vannak tele, és gyakran már mi magunk sem tudjuk, hogy hol juthatunk megbízható információhoz. Az is gondot jelenthet, hogy a higiéniával kapcsolatos tanácsok, mint a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés, ajtókilincs fertőtlenítés, konyha és fürdőszoba fertőtlenítése, bizonyos személyiségekben kényszeressé válhat, ami szintén rombolhatja lelki egészségüket. Milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a járvány káros pszichés hatásait megelőzzük?


Fókuszáljunk azokra a dolgokra, amik hatalmunkban állnak.

A világban zajló eseményeket nem tudjuk befolyásolni, de azt tudjuk kontrollálni, hogy ezek milyen pszichológiai hatással vannak ránk. Koncentráljunk azokra a dolgokra, amiket az életünkben mi irányítunk: a napi rutinunkat ki tudjuk alakítani, felhívhatjuk barátainkat, szeretteinket, mi döntjük el napi hány órát töltünk tévézéssel, testmozgással, és mi döntjük el mire használjuk fel a szabadidőnket.


Tudatosan korlátozzuk a hírolvasással töltött időnket.

Bizonyára ez sokunk számára nem lesz egyszerű feladat, de próbáljunk meg lekapcsolódni a hírfolyamról. Határozzuk el magunkat, hogy napi egy, legfeljebb két órát töltünk hírolvasással, és közösségi média felületeken, és előre tervezzük meg, hogy a maradék szabadidőnkben mit csinálunk.


Töltsünk több időt testmozgással.

Pszichológusok és orvosok régóta egybehangzóan állítják, hogy a testmozgás nem csupán testi egészségünkre, de lelkiállapotunkra is jótékony hatással van. Ugyan a koronavírus miatti korlátozások alatt sokkal több időt töltünk otthonunkba zárva, ám a mozgáshiányos életmód is felerősítheti bennünk a szorongást és a rossz közérzetet, ezért próbáljuk meg megtalálni azokat az otthon is elvégezhető testgyakorlatokat, amiket örömmel csinálunk. Mindegy milyen mozgásformát választunk, a lényeg, hogy próbáljunk meg legalább napi 30 percet mozgással tölteni.

pszichologus-online-budapest-szavakkal-jpg-28

Menjünk ki a friss levegőre.

A szabadban töltött idő pszichés jólétünk szempontjából különösen fontos. A szorongás, a rossz közérzet ellen segít ha sok időt töltünk a friss levegőn, keressük meg azokat a lehetőségeinket, ahová a karantén idején is kijuthatunk. Ha tehetjük, töltsünk több időt a kertünkben, vagy sétáljunk egy nagyot a közeli erdőben, menjünk el gyakrabban túrázni olyan helyekre, amik kevésbé népszerűek, hogy lehetőség szerint elkerüljük a tömeget. A bizonytalanság és az életünk feletti kontroll elvesztésének nyugtalanító érzete felerősítheti a szorongás tüneteit.


Vigyázzunk magunkra, figyeljünk szeretteinkre! Ha úgy érzi segítségre van szüksége, forduljon szakembereinkhez!

2 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page