top of page

„Soha sem leszek kész” – avagy 5 lépés a túlterheltség ellen

Frissítve: márc. 14.

Vannak az életünkben olyan csapdák, amelyekről észre sem vesszük, hogy kúsznak be a hétköznapjainkba, és hajszolnak a kiégésig. Ha elgondoljuk, hogy az emberiség akár 100 évvel ezelőtt mennyire lassabb életet élt, meglepődnénk. Széchenyi korában például annyira lassan beszéltek az emberek, hogy azt ma el sem tudjuk képzelni. És ha belegondolunk, hogy egy tinédzser vagy egy felnőtt ember fele ennyire sem volt le- és túlterhelve, mint manapság… hát sírógörcsöt kapnánk.
Persze kereshetnénk az okokat, hol kezdődött ez, de például a mosógéppel vagy a bojler használatával jelentős időt takarítottunk meg. De amint felszabadult egy kicsi időnk, már kitöltöttük valami mással. Ma már ezt mesteri szinten űzzük ezt. Egy nap arra ébredünk – vagy nem, mert a sok feladattól már aludni sem tudunk –, hogy a szemünk kinyitása után ránk tör a sírógörcs, mert fogalmunk sincs, hogy az aznapra betervezett feladatokat meg tudjuk-e valósítani, vagy átcsúsznak a következő napra.

A másik, hogy bármit csinálunk, teljes odaadást igényel. Hiába mondják a tinédzserek, hogy meg tudják osztani a figyelmüket, borítékolható, hogy az információk 80 százaléka elvész, mert a vázlatírás alatt zenét hallgatnak. Tehát 100 százalékot kíván minden tevékenység, és ez óriási nyomás az emberen.

Persze számtalan megoldás van arra, hogy csökkentsük a túlterheltség és kilátástalanság érzését. Erről már korábban is írtunk, olvasd el itt: https://szavakkal.hu/ami-surgos-az-fontos-vagy-ami-fontos-az-surgos/

Ezen kívül ajánlunk még egy 5 lépéses módszert a túlterheltség leküzdésére, enyhítésére.

  1. Rögzítés: semmit ne tartsunk fejben!

  2. Tisztázás: az első pontban rögzített dolgok cselekvést igényelnek vagy valami mást? Ha az előbbi, akkor mi a következő lépés? Ha az utóbbi, akkor milyen listára kerüljön fel? Ha „szemét”, akkor eldobható-e vagy újrahasználható? Segíti-e egy másik dolog elintézését? Ráér későbbi is? Illetve van még egy kategória, amely szükséges dolgokat tartalmazza, de nem azonnal, hanem bármikor felhasználható.

  3. Rendszerezés: hová illeszthető be a cselekvést igénylő dolog? Naptárba? Következő lépést igényel (pl. felhívni, megtervezni, utánanézni stb.)? Projekt? (meg kell tanulni, meg kell tervezni, létre kell hozni stb.)

  4. Reflektálás: fontos, hogy tisztán lássuk, hogy mit, mikor és miért csinálunk. Ez ugyanis akár a motivációnk is lehet a feladatok elvégzésénél.

  5. Cselekvés: határozottan, magabiztosan és teljes odaadással megtenni azt, amit biztosan meg kell tenni az adott pillanatban.

Ezek a lépések gyakorlással sajátíthatók el, és segítségükkel tudatosan lehetünk jelen az életünkben. Nem megy az elindulás? Coachaink és mentálhigiénés szakembereink szeretettel várják jelentkezésed!


Forrás: David Allen-Mike Williams-Mark Wallace: Haladj a dolgaiddal! HVG Kiadó, Budapest, 2019

Comments


bottom of page