top of page

Amikor döntést kell hozni…

Frissítve: márc. 14.

Az érettség egyik jele, hogy döntéseket tudunk hozni önállóan az életünkkel kapcsolatban. Persze vannak olyanok, akik egy szempillantás alatt döntenek, és vannak, akik az utolsó pillanatig odázzák el. Az egyik túl könnyelmű, a másikban kevés a felelősségtudat. Vannak, akik racionálisan, és vannak, akik érzelmeik alapján döntenek. Mindegyik esetben a kettő között kellene megtalálni az arany középutat. De mi számít arany középútnak?

Amikor nehezen döntünk valami felől, pl. hogy elvállaljunk egy plusz feladatot vagy ne, mert a tudattalanunkban két össze nem illő dolog kezd el működni. A fenti példánál maradva a két össze nem illő dolog az, hogy tudom, hogy képes lennék a feladat elvégzésére, a másik oldal viszont az, hogy attól félek, mi lesz, ha nem tudok megfelelni az elvárásoknak.


Amit ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy döntési helyzetben vagyunk. Vagyis nem kell olyanba belemennünk, amiben túl sok a kétségünk. A másik, nyugodtan kérhetünk időt, hogy átgondoljuk, esetleg átbeszéljük a családdal, hogy tudják-e vállalni a plusz munkaidőt, a többletfeladatok miatti kimaradást.


És amikor nagyon úgy érezzük, hogy ebben a pillanatban kell döntenünk, akkor érdemes párbeszédbe elegyednünk a bizonyítási vágyunkkal, vagy ennek magasabb fokával, a megfelelési kényszerünkkel. Meg akarunk-e felelni, ha igen, kinek? Mit ad a számunkra ez a megfelelés? Megtérül-e a befektetett energia?


Nagyon fontos, hogy a döntéseink kimenetelének olyan kritériumokat állítsunk, amelyek hosszú távon a lehető legelőnyösebben befolyásolják életünket.


Amennyiben úgy érezzük, hogy a döntésünket szorongás gátolja, akkor érdemes ennek a szorongásnak a hátterét megvizsgálni, akár egy szakember segítségével.


A szavakkal.hu szakemberei ebben a szorongásoldásban tudnak segíteni Neked.


Amennyiben nagy döntés előtt állsz, és tanácstalannak érzed magad, keresd dr. Kovács Edinát!

18 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page