top of page

Gyógyszerek nélkül a stressz ellen - autogén tréning

Frissítve: márc. 27.

A stressz, napjaink nehezítő körülménye

Néha nagyon nehéz helyzeteket dob elénk az élet. Olyanokat, amikből nem könnyű felállni. Máskor a hétköznapokon ér minket annyi nyomás, erősödik fel annyira a munkahelyi stressz, hogy úgy érezzük, nem bírjuk tovább. Rajtunk is és környezetünkön is múlik, hogy milyen könnyen sikerül újult erővel haladni előre. Ellenkező esetben beragadunk egy olyan állapotba, ami nem jó hosszútávon az egészségünknek.

Sokan vannak, akik a gyógyszeres megoldások helyett a természetes eszközöket részesítik előnyben, ha az egészségükről van szó.


Ha te is így gondolkodsz, akkor az autogén tréninget mindenképpen neked találták ki, hiszen egy olyan gyógyszermentes megoldásról van szó, ami bizonyítottan hatékony a stressz kezelésében, fizikai és mentális tüneteinek kordában tartásában. Olyan relaxációs technikákat tanít a módszer, amelyek által képessé válhatunk tudatosabban kezelni testünk jelzéseit és visszafordítani a stresszhez kapcsolódó testi válaszokat.


Ha le tudjuk állítani a szervezetünk automatikus „üss vagy fuss” (küzdj meg vagy menekülj) válaszát, visszatér a nyugalmi állapot. Ebben az állapotban a szervezet képes regenerálódni, amitől egyrészt helyreáll az érzelmi egyensúly, másrészt az immunrendszer is erősödik.


Mi is az az autogén tréning?

Az autogén tréning az egyik legjobban megalapozott, legtöbbet kutatott, spiritualitástól és vallástól független relaxációs módszer, melyet a nyugati orvostudomány és pszichológia használ leginkább. A tréning erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Azáltal, hogy olyan erőforrásokat szabadít fel, melyeket eddig a stresszreakció mozgósítására összpontosított a szervezet.


Rendszeres gyakorlásával enyhülnek illetve megszűnnek a stressz okozta negatív érzések, csökkenti a mindennapok feszültségeit, javítja az alvás minőségét, a koncentrációt, a fizikai és szellemi teljesítményt.


Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Az autogén tréning alkalmazásához semmi másra nincs szükségünk, mint egy kényelmes testhelyzet megtalálására (lehet ülő vagy fekvő), és némi csendre.


Mondd el magadban, hogy mit szeretnél elérni a relaxációval és merengj előre.

A lényeg az, hogy ellazuljunk és testünket irányítsuk a gondolatainkkal.

Ehhez nagyon sok gyakorlás szükséges.


A gyakorlás kulcsát a passzív koncentrálás képezi, mely során tudatosítjuk, hogy mi történik, de nincsenek elvárásaink és nem ítélkezünk. Megfigyeljük tapasztalatainkat, de nem elemezzük azokat.


Eleinte nem könnyű megtalálni a középutat a bambulás-elmerengés és a célirányos fókuszálás között, gyakran elkalandozhatnak gondolataink a feladatról, vagy akár el is szenderülhetünk közben.


Az is normális, ha különféle testi tüneteket kezdünk el érzékelni, például testhőmérséklet-változást, bizsergést, zsibbadást, ingerültséget vagy fájdalmat. Kitartó gyakorlással azonban rövid idő alatt elérhető a lebegő figyelem állapota, és a megjelenő kellemes vagy kellemetlen élmények is el fognak múlni.


Minden gyakorlás befejezésekor egy egyszerű mondattal vezetjük vissza magunkat a jelen valóságába: „Amikor kinyitom a szemem, friss és éber leszek”.


Néhány terület, ahol segít az autogén tréning:

1. Csökkenti a szociális szorongást

Ha nehezen viseled magad körül a nagyobb társaságot, szorongató az új ismeretségek kialakítása, akkor sokat segíthet neked az autogén tréning azáltal, hogy egy-egy szorongató esemény előtt megtanít ellazulni, összpontosítani, és hatékonyan csökkenteni a pánik reakciót.


2. Segíti a hatékonyabb testedzést

Abban is sokat segíthet az autogén tréning, hogy a testmozgás alatti izommunkád hatékonyabb és tudatosabb legyen, azáltal, hogy megtanulod szabályozni a légzésedet, több oxigént juttatni az izmaidba és fókuszáltabban végezni a feladataidat. A sport pedig köztudottan segít a feszültség hatékony leadásában.


3. Segít a fóbiák és félelmek kezelésében

Olyan helyzetekben, amikor a viselkedésedet inkább a félelmeid, mint a racionális gondolataid irányítanák, sokat segíthet az autogén tréning abban, hogy tudatosan képes legyél saját erődből a félelmet keltő gondolatoktól a racionalitás vízére evezni.


4. Önmagad vérnyomáscsökkentője lehetsz

Mivel az autogén tréning által megtanulod szabályozni a stresszhez kapcsolódó testi válaszaidat, a vérnyomásodat is megfelelő szinten tudod tartani.


Próbáld ki Te is és kezdd el kezelni a stresszt.

Comments


bottom of page