top of page

Ami sürgős az fontos, vagy ami fontos az sürgős?

Frissítve: márc. 27.

Lassan vége a szabadságnak, és közelednek a munkával teli hétköznapok. Még mielőtt nekivágnánk újra, érdemes néhány dolgot rendbe tenni a fejünkben, hogy péntek esténként ne a fáradtságtól elcsigázva huppanjunk bele a fotelbe egy agyzsibbasztó sorozatot nézve.

A fáradtságunkat sokszor az okozza, hogy rengeteg teendőnk van, nemcsak a munkahelyünkön, hanem otthon is, és ezeket nem mindig tudjuk jól beosztani. Szerencsére rengeteg dolog áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével jól tudjuk menedzselni az időnket. Ilyen például a határidőnaplónk, amelybe feljegyezhetjük, hogy milyen feladataink várnak elvégzésre. Egyetlen hátránya van: nem jelez a következő teendőnknél, így előfordulhat, hogy valami kimarad minden jószándékunk ellenére.


Viszont rengeteg applikáció van, amelyekkel már erre sem kell figyelnünk. Például a Google Tasks remek alkalmazás arra, ha napi teendőinket szeretnénk rögzíteni. Figyelmeztet, ha még nem végeztünk el egy feladatot, ugyanis percre pontosan ütemezhetjük a feladatlistánk következő pontját. Ily módon semmi nem maradhat ki. És amit elvégeztünk, kipipálhatjuk. Az alkalmazást szinkronba hozhatjuk a Google naptárral is, így remekül tudjuk menedzselni a napi elvégzendőinket.


És hogy miért beszélünk a feladatok menedzseléséről a szavakkal.hu oldalán? Alapvető kérdés ugyanis, hogy állunk munkánkkal, az időnkkel, kötelezőkkel és a pihenéssel. Vagyis az, hogy hogyan osztjuk be az időnket, önismereti kérdés. Egyszer és mindenkorra két fogalmat kell alaposan megjegyeznünk, ezek pedig a sürgős és fontos dolgok.

Sürgősnek azokat mondjuk, amelyek rövid határidejűek, és viszonylag könnyen elvégezhetőek. Ezeket érdemes a nap elejére rögzíteni, hogy minél több idő maradhasson a fontos dolgokra.


Fontos dolgok azok, amelyek valószínűleg hosszú lejáratúak, tehát idő kell hozzájuk, pontos és precíz kidolgozásukra van szükség.


Azt szokták mondani, ha a sürgős és a fontos dolgok összecsúsznak, akkor valamit nagyon elrontottunk. És itt jön be az önismereti rész. Ugyanis, ha valamit állandóan tolunk magunk előtt, akkor annak oka van.


A másik probléma, hogy sok olyan tevékenységet végzünk, amelyek egyszerűen rabolják az időnket. Például a közösségi média pörgetése és a lájkolások, céltalan szörfölés a neten. És még sorolhatnánk a tevékenységeket. Ezek nemcsak az időnket rabolják, hanem az agyunkat fárasztják és kikapcsolják, de nem jó értelemben.


Érdemes arra törekedni, hogy a feladatainkat minél rövidebb idő alatt végezzük el, hogy nyugodt lelkiismerettel tudjuk az időt a párunkkal, barátainkkal vagy családtagjainkkal tölteni. Ezt leginkább úgy tudjuk megtenni, ha minden nap egy célt tűzünk ki magunk elé például, hogy este egy jót borozunk a párunkkal, vagy társasozni fogunk a gyerekekkel stb.

És ha valamit nem tudtunk elvégezni, akkor tegyük tisztába, hogy az a mi részünk vagy külső, általunk előre nem látott tényező zavart be.


Egy bizonyos: az idő nagyon szűken mért kincs. Nem tudjuk halmozni, összespórolni, megvásárolni. Az idő folyamatosan és visszavonhatatlanul telik. Az idő életet jelent.


Amennyiben nehezen találod meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között, ha úgy érzed, nem tudod jól beosztani az időd, keresd szakembereinket!

Comments


bottom of page