top of page

Ép testben ép lélek?

Frissítve: márc. 27.

Az ehhez hasonló bölcsességeknek az a veszélye, hogy ha sokat hangoztatják, előbb-utóbb immunissá válunk rájuk. Ám az „ép testben ép lélek” nem csupán egy üres, megkopott szlogen, mögötte valóban izgalmas és megalapozott tudományos érvelés rejlik.

A rendszeres testmozgás egészségesebbé, boldogabbá, okosabbá, kreatívabbá tesz minket, sőt, képes lelassítani a természetes öregedési folyamatokat.

Dr. Sheila Ohlsson Walker, a Psychology Today pszichológiai szaklap munkatársa dióhéjban összefoglalta a testmozgás hatásait mérő kísérletek eredményeit, és a mögöttük rejlő tudományos magyarázatot.


A testmozgás olyan biokémiai folyamatokat generál szervezetünkben, amik egyrészt megvédenek minket a betegségektől, másrészt lelki/érzelmi világunkban is pozitív változásokat eredményeznek. A kutatások alapján, a szervezetünk 5-10 percen belül reagál a fizikai aktivitásra, úgy, hogy pozitív testi és pszichológiai válaszfolyamatok sorát indítja el:

  • elkezd erősödni az immunrendszerünk

  • javul a hangulatunk

  • csökken a szervezetünkben a gyulladás

  • tisztábban gondolkodunk, kreatívabbak vagyunk

  • fokozódik az anyagcserénk


A koronavírus járvány időszakában különösen fontos megértenünk, miért játszik kulcsszerepet a testmozgás immunrendszerünk megerősítésében és testi-lelki egészségünk megőrzésében.


Mikor fertőzhetnek meg minket könnyen a vírusok?

A vírusok olyanok, mint a betörők: minél védtelenebb egy ház, annál könnyebben és gyorsabban tudnak behatolni. Ha a szervezetünkben sok a gyulladás, gyengén működik az emésztőrendszerünk, alacsony az immunitásunk, egyszóval, ha az immunrendszerünk „ablakait” folyamatosan nyitva hagyjuk, a vírusok is nagyon könnyen be tudnak férkőzni. Ha az ember olyan életvitelt választ, ami kikapcsolja immunrendszerünk riasztóberendezését, védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.


Ahhoz, hogy immunrendszerünket megerősítsük, és felfegyverkezzünk a különféle vírusok, baktériumok, és gyulladások ellen, a könnyű, vagy közepes nehézségű testmozgás az egyik legerősebb fegyver. A rendszeres mozgás ugyanis fokozza a fehérvérsejtek és antitestek képződését, amiknek az a feladata, hogy egy lehetséges fertőzés esetén elpusztítsák a vírusokat.


A fizikai aktivitásnak további pozitív következményei is vannak: megtisztítja a tüdőt és a légutakat a baktériumoktól, lassítja a stresszhormonok termelődését, csökkenti a vércukorszintet, és javítja a mitokondriális funkciót – ez tulajdonképpen a „generátor”, ami agyunk és testünk minden egyes sejtjét energiával látja el.


Ami mentális egészségünket illeti, a testmozgás jelentősen csökkenti a szorongást kiváltó stresszt. Hogy ez miért olyan fontos?

A stressz, akár egy neurobiológiai tornádó, elképesztő módon képes szétzilálni azt, ahogyan a világot érzékeljük, megértjük és értelmezzük.


Hisz tudjuk, a világot nem a maga objektív valóságában érzékeljük, hanem sajátos, szubjektív érzelmi/lelki optikai lencsénken keresztül. Mi választjuk meg hogyan értelmezzük a történéseket, és milyen címkét aggatunk rájuk.


Miért leszünk boldogabbak, ha fizikailag aktívak vagyunk?

Hogyan működik? Rövid idővel azután, hogy testünk mozgásba lendült, agyunk elkezd egy erőteljes hangulatjavító biokémiai anyagot, egyfajta boldogság-dzsúzt termelni, aminek következtében kitisztul előttünk a világ, és nagyobb eséllyel vesszük észre a fától az erdőt. A testmozgást tekinthetjük antidepresszáns gyógyszernek. Amikor kimegyünk futni, úszni, vagy teniszezni, felerősödik a vérkeringésünk, így több vér áramlik az izmainkba és a belső szerveinkbe, és az agyunk friss oxigénhez jut.

pszichologus-online-budapest-szavakkal-boldogsag-jpg-32

Az agyunk által termelt személyre szóló boldogság-koktélunk összetevőinek pozitív pszichológiai hatása azonnal érezhető:

  1. az endorfin fokozza a hangulatot és az éberséget, csökkenti a fájdalomérzetet,

  2. a szerotonin és a gamma-amino-vajsav segítenek leküzdeni a szorongást és a depressziót,

  3. a dopamin fokozza a kreativitást és a rugalmas gondolkodást, és

  4. a BDNF (egy agyi eredetű neurotróf faktor) segít a memória javításában.


Ha a testmozgást nem egyedül, hanem egy barátunkkal, vagy a szeretteinkkel, a gyerekeinkkel együtt végezzük (játszunk, sétálunk, stb…) a fenti hormonkoktélunkhoz a „szeretet-hormon” is társul. Olyan csodás keverék ez, amit valóban nevezhetünk a természet varázskoktéljának.


Nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy a testmozgás testi-lelki jótékony hatását élvezhessük. A jó közérzetünkért, és az energiaszintünk növeléséért már azzal is sokat tehetünk, ha felállunk a tévé elől, és sétálunk egy nagyot odakinn, a friss levegőn.

Comments


bottom of page