top of page

Rigóné Józsa Zsuzsanna

Mentálhigiénés szakember, pasztorálpszichológiai szakreferens

Rigóné Józsa Zsuzsanna vagyok, pasztorálpszichológiai szakreferens. Teológus diplomámat 2018-ban szereztem a Pünkösdi Teológiai Főiskolán, ugyanitt 2020-ban pasztorálpszichológiai szakreferens képzettséget szereztem. Családbiográfiai rekonstrukció, családdinamikai- és személyiségfejlesztő tréningen vettem részt.

Szakterületek

fóbiák, kapcsolati problémák, nevelés, önbizalom, stressz, szorongás, válás

Bemutatkozás

Szemléletem a keresztény értékrenden nyugszik. A bibliai lélektan közel áll hozzám, főként az emberi lélek működését, értékességét, különlegességét, s mindezeknek a kapcsolatokban való megmutatkozását, kiteljesedését illetően. Szintén közel áll hozzám a logoterápia, melynek lényege a pácienssel való közös értelemkeresés a legsúlyosabb helyzetben is. Magaménak vallom Carl Rogers személyiségközpontú megközelítését, a kliens személyiségének teljes és feltétel nélküli elfogadását, a bizalmi légkör és a pozitív odafordulás megkérdőjelezhetetlen meglétének kialakítását. Ugyanakkor előszeretettel alkalmazom a művészetterápia elemeit is, főként amikor elfogytak a szavak, a bölcs gondolatok, vagy amikor nem sikerül a kliensnek feloldódni, együttműködni.

 

Hiszem, hogy segíthetek mindazoknak, akik csecsemőkorban, gyermekkorban, vagy életük során bármikor traumán, bántalmazáson, megaláztatáson, erőszakon, lelki sérüléseken mentek keresztül; akik keresik az élet értelmét, s azt kilátástalannak, értelmetlennek, elviselhetetlennek látják; akik különböző komplexusokkal, fóbiákkal, pánikkal, depresszióval, önértékelési zavarokkal, megbocsátási képtelenséggel, lelki sebekkel, poszttraumás tünetekkel küszködnek, és ezen változtatni szeretnének; akik szülő, társ, vagy bármely más személyiségzavaros egyén – különös tekintettel a nárcisztikus és a borderline személyiségzavarra – által sérültek, traumatizálódtak, és az ilyen személlyel való együttélés, érintkezés, sérülés lelki hatásaitól szenvednek; akik optimista hozzáállással szeretnének saját maguk személyiségén, rossz szokásaikon, észrevett lelki sérüléseiken változtatni, jobb szülővé, jobb társsá, jobb partnerré, jobb emberré szeretnének válni; akik a családi rendszer problémáiban, egy rossz párkapcsolatban, problémás gyerek-szülő kapcsolatban élnek; akik a vallási közösségükben, vagy a közösség által sérültek, a bibliai értelemben vett személyiségfejlődésben elakadtak, kudarcot vallottak, Istenben, vallásban, emberekben csalódtak; akik őszintén keresik Istent, akiknek fontos a keresztény értékrend, az erkölcsös élet, a lelki értékek magas minőségű megélése.

 

Életkor, temperamentum, a sérülés súlyossága, és egyéb tényezők függvénye, hogy milyen hamar indul el a tényleges változás és a lelki gyógyulás. Azoknak, akik súlyos traumákat hordoznak, vagy hosszú ideje mély sebeket rejtegetnek, időre van szükségük mindezek feltárására, a szembenézésre, a feldolgozásra, és a meggyászolásra.  Az első alkalmakkor az sem kizárt, hogy a kliens állapota rosszabb lesz, mivel egy vagy több olyan borzalmas dologgal kell szembenéznie, s rég eltemetett fájdalmakat felszínre hoznia, amiket talán eddig soha nem tett még meg. De ez csak átmeneti állapot.  

 

Aki elszántan akar változást és megoldást, az mindenképpen javulást fog tapasztalni: lelki terhei enyhülnek, a reménytelenség, a kilátástalanság, a depresszió, az értéktelenség érzései csökkennek vagy megszűnnek; változik az énképe, a világképe és Istenképe; növekszik benne a hit, a remény, és a képesség szintje; felszabadul belső energiája és tenni akarása, optimista szemlélettel néz előre. Az önmaga és a probléma körüli rágódás helyett képes lesz kifelé, környezetére és másokra is figyelni, ezáltal erőlködés nélkül változni. Rátalál a saját fejlődésének, kiteljesedésének, önmaga legjobb verziójának az útjára, s később már egyedül is képes lesz rajta növekedni és előrehaladni. Szeretettel várom!

Rigóné Józsa Zsuzsanna - tanácsadás 55p

Mentálhigiénés tanácsadás

Rigóné Józsa Zsuzsanna - beszélgetés 50p

Mentálhigiénés segítő beszélgetés